Altijd een vaste lage prijs

   Een 4.8 Google rating 

   160+ succesvolle plaatsingen

“Een moderne headhunter, maar makkelijker en betaalbaar!”

 Altijd een vaste lage prijs  •   160+ succesvolle plaatsingen •  Een 4.8 Google rating

Wat betekent recruiter?

december 6, 2021

Wat betekent recruiter?

Een recruiter werft personeel voor een bepaald bedrijf. Je hebt vier verschillende soorten recruiters, vaak zien we dat die soorten elkaar kunnen overlappen. Even de verschillende recruiters op een rijtje.

  • Corporate recruiters
  • Recruitment Consultants
  • Intercedenten
  • Headhunters
Recruiter

Corporate recruiters

Als corporate recruiter werk je meestal voor één bedrijf. Vaak ben je dan een deel van een HR afdeling of een marketing afdeling. Corporate recruiters hebben een brede kennis van het bedrijf en de producten. Zo weten ze precies wat een bedrijf nodig heeft in tegenstelling tot een headhunter of iets dergelijks. Ze werven in verschillende sectoren, daarom is er een brede kennis vereist.

Recruitment consultants

Dit is een vrij traditionele functie. Een recruitment consultant is niet perse verbonden aan één bedrijf. Hij/zij kan werven voor meerdere organisaties in dezelfde branche. Er wordt duidelijk gemaakt vanuit het bedrijf waar ze naar op zoek zijn. Met deze zoekopdracht gaat een recruitment consultant aan de slag. Vervolgens treed deze consultant als bemiddelaar op bij mogelijke baangesprekken.

Intercedenten

Intercedenten werken voor uitzendbureaus. Dit gaat dus niet over headhunten maar meet het proces daarna. Een uitzendbureau heeft werknemers in dienst, en zoekt dus geschikte kandidaten voor open plekken bij bedrijven. De werknemers worden dus verplaats van het uitzendbureau naar het desbetreffende bedrijf. Daarnaast focussen uitzendbureaus zich meestal op startfuncties en operationele functies. Bij recruitmentbureaus zie je vaak dat er wordt gejaagd op mensen met een hoog opleidingsniveau en een hoge functie

Headhunters

Waar een uitzendbureau zoekt naar geschikte medewerkers voor algemene functies, is een headhunter op zoek naar mensen met speciale vaardigheden en/of een specifieke positie. Vaak gaat het dan om mensen met veel ervaring en om posities waar moeilijk werknemers voor te vinden zijn. Het salaris van een headhunter bestaat vaak uit het salaris van de “weggesnoepte” topman/vrouw. Een headhunter kan op eigen houtje bij een organisatie werken en fungeren als onafhankelijk contact tussen hun klant en de kandidaten die zij werven voor een positie bij die klant. De meeste headhunters specialiseren zich óf in vaste en fulltimecontracten óf in tijdelijke contracten. Soms is een headhunter gespecialiseerd in beide.

De kosten van een headhunter

De afgelopen jaren zijn de kosten van een headhunter steeds meer geworden. Dit neemt niet weg dat het nog steeds niet altijd even duur hoeft te zijn. Een recruiter wordt doorgaans ingezet als een bedrijf een positie open heeft en er weinig tot geen aanbod te vinden is op de openbare markt. Aangezien er dus veel moeite in moet worden gestoken zit hier ook een prijskaartje aan vast. Bij een goede headhunter betaal je soms tot wel 30% fee. Maar dan weet je wel dat je een goede kandidaat weet te krijgen die jouw bedrijf verder gaat helpen.

Meer over de kosten

Andere interessante blogs…